Sikeresen lezajlott a II. Nagydobronyi Erdei Iskola

A Papilio Természet- és Környezetvédelmi Egyesület második alkalommal szervezte meg az Erdei Iskolát Nagydobronyban. Írta: oroszjulia 2019-08-01

A PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület 2019-ben már második alkalommal rendezte meg a Nagydobronyi Erdei Iskola programot. A programunk célja az volt, hogy a fiatal nemzedék természet iránti érdeklődését felébresszük, a környezettudatos gondolkodást formáljuk és a természetes környezetben a gyakorlati tapasztalatszerzések és a megfigyelések során új ismereteket tudjunk átadni számukra.

A programok július 22 és 26 között zajlottak, a tavalyi évhez hasonlóan napközis formában, így a résztvevők száma, nagy örömünkre, napról-napra bővült. A tavalyi évtől eltérően sajnos nem tudtunk egész héten a természetben lenni a szélsőséges időjárási viszonyok miatt. Az első két napot a helyi középiskola parkjában és szaktermében töltöttük. A délelőttök folyamán a parkban található növény- és állatfajokkal ismerkedhettek meg a résztvevők. A délelőtti programok végeztével került sort a közös ebédre, amely után egy rövidebb pihenőt tartottunk. A pihenő során számos szabadidős tevékenységet is kipróbálhattak a résztvevők. A fiúk a honfoglaláskori fegyverbemutatóra és íjászprogramra voltak kíváncsiak, míg a lányok a kézműves foglalkozásokat részesítették előnyben.

A hét további részében végre sikerült kijutnunk a természetbe. Az alaptáborunk a Nagydobronyi Horgásztanyán lett kialakítva. Így sokak örömére a szabadidőstevékenységek sora is kibővült, lehetőség nyílott a horgászatra és a tanösvény bejárásra is.

A terepi foglalkozások a környező élőhelyeken, több csoportban, délelőtt és délután is folytak, minden esetben szakértők bevonásával. Ennek megfelelően a résztvevők megismerkedhettek a rétek és gyepek, az erdők, valamint a vizeink élővilágával. Minden programot az adott terület növényeinek a megismertetésével kezdtük, aztán a gerinctelen-, majd a gerinces állatvilágról esett szó. A részt vevő gyerekek kipróbálhatták a fűhálózást, amely a gyepek rovarközösségeinek (szöcskék, sáskák, poloskák, pókok stb.) begyűjtésére alkalmas módszer, a nappali lepkék begyűjtéséhez is kaptak lepkehálókat, kihelyeztünk kisemlőscsapdákat, amelyek nagyszámban gyűjtötték a helyi rágcsálókat, valamint a helyi kétéltű- és hüllő fajokkal is megismerkedhettek. A környékünk madárvilágának megfigyelését távcsövekkel végeztük. A délelőtti terepi programok után következett az ebéd, amely az ilyen típusú programokra jellemzően, valamilyen hagyományos bográcsétel volt. A program zárónapján egy csapatversenyt hirdettünk a részt vevőknek, ahol terepen és elméleti síkon is alkalmazni kellett a hét folyamán tanultakat. A csapatok elszántan küzdöttek, ezért senki sem távozott üres kézzel. A nap további részében ifj. Hidi Endre szobrászművész tartott kerámiafoglalkozást az érdeklődőknek a Könyvsziget Civil Szervezet jóvoltából.

A program a Miniszterelnökség, Nemzetpolitikai Államtitkárság és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.