Részt vettünk a PET Kupán!!

Írta: szanyiszabolcs 2017-07-10

Július 1-én rajtolt el az V. PET Kupa, melynek célja továbbra is a környezetbarát életforma és a környezettudatos magatartás népszerűsítése, valamint a folyók természetes állapotának megőrzése volt. A kupa egyfajta játékos civil kezdeményezés, mely a Tiszában sodródó hulladék begyűjtésére és szelektálására koncentrál. A PET Kupa elsősorban szemétszedési-, másodsorban gyorsasági és ügyességi verseny. Mivel a Tiszában és a folyó árterében található hulladék jelentős része Ukrajna területéről származik, ezért a PAPILIO – Természet- és Környezetvédelmi Egyesület kötelességének érezte, hogy részt vegyen a kezdeményezésen. Így idén – a Bethlen Gábor Alapkezelő és a Szervezők támogatásával – már második alkalommal indítottunk csapatot a folyó megtisztításának érdekében. Csapatunk 9 főt számlált, melynek tagjai a II Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola hallgatói.

Az idei Kupa útvonala a Tisza egy több mint 70 km-es szakasza volt Dombrád és Tiszalök között. A csapatok és az önkéntesek július 1-én érkeztek meg a dombrádi Tisza partra, ahol azonnal megkezdték a „PET-Kalózhajók” megépítését. A hajókat fahulladékból és szárazjéggel felfújt PET palackokból kellett megépíteniük, úgy, hogy az kibírja majd a távot és elbírja legalább 6 ember, a rakomány és a szakasz teljesítése közben begyűjtött hulladék súlyát. Ez a feladat két napot vett igénybe, de a hajó már az első vízrebocsátás alkalmával jól vizsgázott, a teljes legénységgel a fedélzetén sem süllyedt el. A legénység a hajót „Petanic” névre keresztelte. Ezután már csak a hajó csinosításán, praktikusabbá tételén kellett dolgozni. Miután a kötelező felszerelések is a fedélzetre kerültek a hajó és a legénység már csak az indulásra várt. Mivel a legénység összes tagja nem fért el a tutajon, ezért a szervezők biztosítottak kenukat is a csapat számára. A szervezők építettek egy úgynevezett „szemétevő” PET hajót, amelyet Petényi-névre kereszteltek, és a csapatok által begyűjtött hulladék szállítása volt a feladata. Sajnos a tervezettel ellentétben a harmadik napon nem sikerült elrajtolni. Ugyan az idő jó volt, de az erős széllökések miatt baleset veszélyes lett volna a hajózás. Azonban a „flotta” kenujai kirajzottak és a közeli – a szervezők által előzőleg rögzített – „hulladékhalmokat” felszámolták. A verseny során az egyes csapatokat az összegyűjtött hulladék mennyisége alapján rangsorolták. Amig a csapat egy része a hajóval evezett lefelé a folyón, addig a kenuk felfedezőutakra indultak annak érdekében, hogy minél több hulladékot gyűjtsenek.

A hatodik napon volt egy versenyszám, ahol nem az összegyűjtött hulladék, hanem a gyorsaság volt a lényeg. A 7 km-es gyorsasági szakaszt a csapatunk kicsit több, mint három óra alatt teljesítette, amely a hatodik helyre volt elég. Ezután a verseny a szokásos menetrend szerint folytatódott. A rendezvény július 8-án ért véget, a 16 indulóból a PAPILIO Egyesület csapata a második helyezést érte el, ezzel bizonyítva elkötelezettségünket a környezetvédelem és a Tisza megtisztításának irányába. A verseny véget ért, a társaság szétszéledt, de a csapatunk fejben már a jövő évi hajót tervezi. Közben a Tisza több mint 10 tonna hulladéktól lett megtisztítva.