I. „Környezeti nevelés és fenntarthatóság a kárpátaljai magyar közoktatásban” c. műhelymegbeszélés

Írta: szanyiszabolcs 2016-12-17

2016. december 16.-án 11 órai kezdettel egyesületünk első alkalommal szervezte meg a „Környezeti nevelés és fenntarthatóság a kárpátaljai magyar közoktatásban” című műhelybeszélgetést, a Nagydobronyi 3Ász étterem kistermében. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Dr. Varga Zoltán, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani Tanszékének professzora, a méltán híres és a közoktatásban széleskörűen használt Állatismeret könyv szerzője. A Kárpátaljai Magyar Pedagógus Szövetséget és a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolát egyszemélyben Dr. Kohut Erzsébet, a főiskola Biológia és Kémia Tanszékének docense képviselte. Az rendezvényen jelen volt még Kolozsvári István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Fodor István Kutató Intézetének munkatársa, valamint Keresztyén Andrea a Nagydobronyi Középiskola biológia tanára, és Szanyi Edit a Nagydobronyi Református Líceum biológiatanára. A főiskolai hallgatókat Molnár Attila, a Kölcsey Ferenc Szakkollégium hallgatói önkormányzatának elnöke képviselte. Az rendezvényt Szanyi Szabolcs, az egyesület elnöke nyitotta meg, aki köszöntötte a résztvevőket. Ezt követően egy rövid előadás keretében bemutatta azokat a sarokpontokat, amelyekre közös megoldást kellene találni. A műhelybeszélgetés kiemelt célja egy olyan hálózat létrehozása, amely kialakítja és fenntartja a lakosság és az élővilág közötti harmonikus kapcsolatot. Ez az itt élő magyar fiatalok versenyképességének és a kárpátaljai magyarság megmaradásának egyik kulcsfontosságú kérdése. Hisz az itt élő emberek többsége – elődeikhez hasonlóan – még ma is önfenntartó gazdálkodóként tevékenykedik. Így elengedhetetlen a környezet és az élővilág jelenlegi állapotának megismerése, megismertetése és hosszú távú fenntartása. Ezen célok eléréséhez szükség van egy egységes koncepció kidolgozására. A résztvevők egyet értettek abban, hogy olyan iskolán kívüli programok beindítására lenne szükség, amely szélesítheti a kárpátaljai magyar diákok látókörét és olyan lehetőségeket biztosít számukra, ahol aktív közösségekbe szerveződve sajátíthatják el a szükséges ismereteket. A problémás kérdések megvitatása után a tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy a felvázolt célok elérése végett, intézmények közötti együttműködési megállapodások megkötésére van szükség. Az rendezvény egy bőséges ebéd melletti baráti beszélgetéssel zárult.