Kárpátaljai gyerekek a Nyíregyházi Állatparkban

Írta: szanyiszabolcs 2016-12-18

A kárpátaljai gyerekek többsége a TV műsorokon kívül sehol sem találkozik egzotikus tájak élőlényeivel, sőt sokszor még a környezetükben élő állatfajokat sem ismerik. Ennél fogva nincsenek tisztában az egyes élőlények megjelenésével, méreteivel, életmódjával stb. A tanórán kívüli környezeti nevelés egyik fő eszköze a tapasztalati úton való megismerés. Ebből kiindulva, arra a következtetésre jutottunk, hogy csoportos állatkert látogatásokkal nemcsak a gyerekek természettudományos ismereteit bővíthetjük, hanem sokuk számára egész életre szóló élménnyel szolgálhatunk. A projekt keretén belül három csoportban, közel 200 iskolás korú (főleg általános iskolás) gyereket sikerült kiutaztatni az állatparkba, nevelői kísérettel. Az első csoport 2016. december 9-én, a második és harmadik pedig december 16-17-én indult útnak. A kirándulás résztvevői több kárpátaljai település (Nagydobrony, Kisdobrony, Csongor, Tiszaágtelek, Salamon, Csap) közoktatási intézményeiből lettek kiválasztva. A résztvevőket a parkban, egyesületünk biológus végzettségű tagjai kalauzolták, akik igyekeztek megfelelő és érdekes információkat adni a látottakról. A téli időjárás ellenére a gyerekek nagyon élvezték a programot. A kezdeményezésünket a Nyíregyházi Állatpark vezetősége is üdvözölte és a további ilyen vagy ehhez hasonló programok zavartalan lebonyolítása végett, hamarosan egy együttműködési megállapodás aláírására is sor kerül majd.