IV. PET Kupa

Írta: szanyiszabolcs 2016-07-10

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre a Tiszai PET Kupa július 2 és 9 között. Az eseményen első alkalommal vehetett részt kárpátaljai csapat. A részvétel a szervezők támogatásával és egyesületünk szervezésével valósult meg. A csapat tagjait a Beregszászi Kölcsey Ferenc Szakkollégium Hallgatói Önkormányzatának tagjai alkották. Mivel a Tisza Kárpátalján ered, ezért a szervezők fontosnak tartották, hogy ebből a térségből is legyenek résztvevők a versenyen, ezért nagyon nagy szeretettel fogadták kis csapatunkat a megmérettetésen. A Papilio kalózok kapitánya Molnár Attila, az elsőtisztje Hudák Attila volt.

Nemsokkal azután, hogy megérkeztünk az alaptáborba és regisztrálódtunk, azonnal elkezdődött a megmérettetés. Ugyanis az első feladat az volt, hogy elkészítsük a saját PET hajónkat. Ehhez minden szükséges eszközt és anyagot a szervezők és a már rutinos versenyzők a rendelkezésünkre bocsátottak. Számunkra az első meglepő, de nagyon jól eső dolog az volt, hogy a konkurens csapatok tagjai rendkívül segítőkészek voltak, akár néhány csavarra, akár egy kalapácsra, vagy bármi másra volt szükségünk. Miután sikeresen megépítettük a hajó vázát, több mint 300 darab - előzetesen felfújt - PET palackot erősítettünk rá, bízva abban, hogy ennyi elég lesz a vízen való fennmaradáshoz. A hajó építésre szánt néhány nap elég volt arra, hogy a többi csapat tagjaival összeismerkedjünk és jó kapcsolatot alakítsunk ki.

Július 4-én elérkezett a vízreszállás ideje. Szerencsére a hajónk kiállta a próbát, és a hatósági ellenőrzés után útnak indulhattunk. Az egyik legnehezebb feladat a hajó kormányzásának a kitapasztalása volt, de miután elsajátítottuk, már elég rutinosak voltunk ahhoz, hogy partra szálljunk. A kikötés után megdöbbenve tapasztaltuk, hogy mennyi szemetet rak le a víz a Tisza partján. A hét további részében számos helyen kötöttünk ki és sok szemeteszsák PET palackot gyűjtöttünk össze. Minden nap a Tisza egy adott hosszúságú szakaszán haladtunk végig és tisztítottuk meg. Mikor elértük az aznapi uticélunkat, akkor a hajó kikötése a vacsora és a szálláshely elfoglalása után, a szervezők különböző versenyszámokkal tették még izgalmasabbá a megmérettetést (árral szemben evezés, Ki Mit Tud?, PET ágyúzás stb.). A különböző állomásokon a vendéglátóink mindig nagy szeretettel és ízletes ételekkel vártak minket.

A verseny vége felé haladva döbbentünk rá, hogy ennek a megmérettetésnek milyen erős közösségformáló ereje van, ugyanis a kupa egyik legnagyobb erénye az, hogy a csapatok közötti versengést egy idő után felváltja a barátkozás és egymás segítése. Többször előfordult, hogy a verseny közben, a kanyargó Tiszán sodródva akár 4-5 hajó is egymáshoz kötve haladt előre.

Összességében elmondhatjuk, hogy a versenyt nagyon élveztük, egy nagyszerű kalandként éltük meg, és olyan barátságokra tettünk szert, amelyek remélhetőleg életünk végéig elkísérnek majd.

Ezúton szeretnénk megköszönni a szervezők támogatását és a kéréseinkhez való szívélyes hozzáállását, reméljük, hogy a következő kupának is aktív résztvevői lehetünk majd!